recepty

estetická roláda

5 žloutků
14 dkg moučkového cukru
1 kávová lžička rumu
7 dkg solamylu
7dkg hrubé mouky
z bílků sníh a zlehka vmíchat
plech hodně vymazat, vysypat hrubou moukou, péct cca 10 min, ne déle, po upečení nechat na plechu, přikryté utěrkou, vlažnou roládu svinout. recept mám od babičky, byl první mouční, který jsem se naučila jako dítě a dodnes ho mám ráda. babča ho vždycky plnila čokoládovým krémem a sypala kokosem, já jsem v dospělosti začala zkoušet i jiné náplně- tvaroh s mascarpone a jahodami, šlehačku s banánem a tak, podle chuti...
(od es.te)
.....................................................

brownies, vydatný zákusek, vlastně čokoládu v trochu jiné podobě.



Máte-li chuť...
Potřebujeme: 125 g polohrubé mouky, 4 vejce, 350 g cukru (dávám maximálně 300 g, ale uvádím originál), 30 g práškového kakaa, 100 g čokolády, 125 g másla, prášek do pečiva.
Vejce s cukrem a kakaem vyšleháme do pěny. Máslo s čokoládou rozpustíme a poté přišleháme do směsi. Nakonec vmícháme mouku s pečicím práškem. Těsto nalijeme do vymazaného a strouhankou vysypaného menšího pekáčku (na plný velký pekáč jsou třeba dvě dávky) a pečeme v troubě při střední teplotě asi 30 minut - na povrchu vznikne světlejší křupavá vrstva, uvnitř tmavá, ne úplně pevná hmota.


Necháme vychladnout, poté krájíme.

................................................................................................................................................

recept na ovesné Bamboušovic sušky.

500g vloček (dneska jsme dělala 1:1 ovesné a pětizrné), je možno použít asi jakékoliv
250g změklého másla
4 vrchovaté lžíce hladké mouky
4 vrchovaté lžíce cukru
1 lžička pr.do.peč
To je základní recept a pak je možno cokoliv doplnit , já dneska přidala 2 čokolády na vaření a sáček arašídů v cukru, vše v robotu nahrubo nasekané.
Na plech vyložený pečícím papírem udělám lžičkou hrudky, které ale moc neutemuju, aby to nebylo šutrozní:-)) a peču cca 15 minut na 200, prostě dokud nejsou zlatané
Další možnosti obměny: jakékoliv ořechy a semínka, ořechy v hořké čokoládě, rozinky...prostě co vás napadne, mně nic dalšího nenepadá.

.........................................................................................................................................

Bezinková šťáva:
svařit 2 litry vody s 2kg cukrem, po vychladnutí dáme 30 květů bezinek, 5 dkg kyseliny citronové. Necháme 24 hodin louhovat.
Přecedíme, zamícháme a nalijeme do lahví, uzavřeme.




...................................................................................................................................................


Kreativita trochu jinak...
Po celodenním zápolení v ateliéru jsem potřebovala trochu opustit páru, a taky to byla tak trochu nutnost, protože doma nebyla ani kůrka chleba ... a tyto housky jsou fakt jednoduché, rychlé a chutné a hlavně DOMÁCÍ :o)

Z droždí, lžičky cukru, hrstky mouky a 150 ml vlažného mléka nechte vzejít kvásek. 500g polohrubé mouky dejte do mísy, přilijte kvásek, trochu mléka (nejprve cca 50 ml, pak přidávejte postupně podle potřeby), změklé máslo nebo sádlo - 50g (já dala sádlo, housky jsou pak takové vláčnější),1 vejce, 1 žloutek a sůl - tak lžičku ..
imageimage
a vypracujeme vláčné těsto... a necháme vykynout.
imageimage
... pak se těsto rozdělí - podle toho jak chcete housky velké, v původním receptu je psáno na 12dílků - jsou z toho pak takové menší houstičky, já dělila na 8ks, je to velikost tak akorát... Housky pleteme klasicky je tří pramenů jako cop ... dáme na plech vyložený papírem, necháme ještě chvíli odpočinout, mezitím roztopíme troubu na cca 190st. Pak housky potřeme bílkem a posypeme - já sypala kmínem, ale může být i celý mák, hrubozrná sůl, sezam... prostě fantazii a chuti se meze nekladou...
imageimage
a pečeme 20min až zezlátnou :o)....
image
Dobrou chuť!! :o)

.......................................................................................................................................
peču Išské, je moc dobrý, mám recept z nějakýho časáku, ale peču ho už 3 roky:
150 g másla 70 g m. cukru
20 g kakaa
200 g hl. mouky
1 žloutek
1/2 van. cukru




Jo a moje oblíbené Brabantské dortíčky, ty jako jsou božíííí... slepují se 3 kolečka... jedno marmoškou a druhý krémem, já do všeho dělám máslovej s ořechama.
200 g másla 300 g hl. mouky 100 g m. cukru 100 g mletých ořechů + na obalení (v tom se ty válečky vyválej) 1 žloutek
namazat, polejt čokoládou a ořech nebo mandli.. Mňam...

..........................................................................................................................................


rumové kuličky.. mám tyhle.. čýčý

20 dkg másla

2 lžíce kakao

15 dkg piškotu

10 dkg práš. cukru

1/4 dcl rumu

a není v tom vanilek

........................................................................................................................................


salát ze zelí děláme trochu jako ten "humr" z mrkve - strouhaná mrkev a zelí, nakrájená cibule; do toho by se mohla dát ochucená majonéza, já ji ale míchám z půlky jogurtu a půlky majonézy+cukr+sůl; a někdy i jen jogurt


.....................................................................................................................................................

pečený čaj
Potřebujeme:
2 kg různého ovoce. Ideální je 1kg bobulovin, najlépe černý rybíz, borůvky, maliny....no prostě co kde najdete. A 1 kg jablek, meruněk, broskví...
10 ks hřebíčku
1 lžička mleté skořice
1kg cukru
250 ml rumu :)
Očištěné nakrájené ovoce dáme na velký plech. Samozřejmě že nakrájíme jen jablíčka, meruňky apod, rybíz krájet nebudeme Přidáme koření a zasypeme cukrem. Dáme péct na 180°C na 30 minut. Poté přimícháme rum a plníme do sklenic.
Tentokrát jsem použila rybíz, maliny, jahody, meruňky, jablka a broskve. Ještě bych to ráda zkusila kombinaci jablko, borůvky a švestky, ale to si budu muset ještě chvilku počkat.

Dani... nevím, jestli už to tu někdo nedával, ale já dělám pečený čaj takto:
1 kg ovoce (co máš... já si v průběhu roku namrazím od meruněk přes jahody, rybíz, ostružiny, borůvky, švestky atd... pak jen přidám jablíčka, pomeranče, mandarinky)
1,2 kg cukru krystal
2 dcl rumu (nemusí být, ale já ho dávám a klidně víc :o)))
1 citron
lžička skořice
3 nemleté hřebíčky
smíchat, péct na 220 stupňů cca 45 min, občas promíchat, nalít do skleniček a otočit víčkem dolů. Dávkování - 1-3 lžiček zalít horkou vodou 
já ho dělám většinou až někdy koncem listopadu, v prosinci - jinak by nám nevydržel ani do prvních mrazíků ... a taky je fakt, že už ho pár let dělám jako vánoční dárečky pro rodinu, známé..... s vánočníma nálepkama, čepičkou a dřevěnou mochomůrkou zavěšenou na jutovém provázku to vypadá moc pěkně..... akorát mám problém - nikdo to nechce otevřít a spotřebovat .. no má to pak cenu? 

............................................................................................................



Domácí prášek do myčky200g jedlé sody200g sody na praní100g kuchyňské soli100g kyseliny citrónové
Všechny ingredience smíchejte a uzavřete ve sklenici s víčkem, aby se do prášku nedostala vlhkost. Stačí dát 2 lžičky směsi do otvoru na tablety a přidejte 1-2 kapky obyčejného Jaru.
Né více, moc by vám to pěnilo. Pokud chcete mít skleničky lesklé jak z reklamy, nalijte 1dcl octa na dno myčky, než ji spustíte.
Jsem překvapená, jak nádherně a dočista je nádobí umyto.
A když si spočítáte, že 600g toto nezávadného prášku stojí zhruba 20,- Kč....jsme blázni, že jsme tak slouho kupovali ta drahá svinstva, která jen ubližují přírodě i naší peněžence.
Jen prosím šiřte dál, budu vděčná.






.......................................................................................................................

Domácí "lučina"

1l jogurtu
250ml 33% smetany 
sůl

Jogurt (nejlépe domácí) smíchejte se smetanou a přidejte sůl ( nemusí být)
 a bylinky, které máte rádi, pokud je libo.
Do hrnce vložte sítko, do sítka plátýnko (např. veliký kapesník)
 a do plátýnka přelijte smíchanou hmotu.
Dejte do ledničky a nechte 24 hodin odkapávat syrovátku.
Druhý den je hotovo.




....................................................................................................................................................................... 

Jablkovo-ořechový koláč

na vyšší plech o rozměru cca 30 × 40 cm
Rodinný recept nám poslala rodina Uhlířova z Horní Plané. Panečku, tam vědí, co je dobré! Po koláči se jen zapráší. Koláč plný jablek je vlahý a určitě se stane i Vaším oblíbeným moučníkem.
1 hrnek = 300 ml

4 velká jablka
5 celých vajec
1,5 hrnku krupicového cukru
2 hrnky hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1 vrchovatá lžička skořice
¾ hrnku nasekaných vlašských ořechů
1 hrnek slunečnicového oleje
100 g čokolády na vaření
Jablka nakrájíme na malé kousky, nestrouháme je.

Vejce vyšleháme s cukrem, vmícháme slunečnicový olej, mouku s jedlou sodou, skořici, ořechy, na drobné kousky nasekanou čokoládu a na závěr jablka.

Pečeme v máslem vymazané a strouhankou či hrubou moukou vysypaném pekáči, ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.

.......................................................

Australské sušenky (recept přivezen Češkou ze Skotska) -vynikající !!!!!!!!!!!!!!!
2,5 hrnku ovesných vloček, 1/2 hrnku slunečnicových semínek, 1 hrnek hladké mouky, 3/4 hrnku cukru krystalu, 1/2 prášku do pečiva - suchou směs dobře promíchat; rozpustit 18 dkg Hery (másílko je lepčí ) 
s 2 polévkovými lžícemi medu; tekuté přidat do směsi, dobře prohníst, pak dát na pečicí papír na plechu - tlakem, třeba rukama "zhutnit", ať je těsto jako pevný obdélník (nemusí vyjít na celý plech, hrany přitlačit nožem).
Pak se to peče asi 25 minut při 180 °C, ať to lehce zrůžoví. Po upečení můžeme ještě srovnat a trochu zmáčknout, pak rozkrájet, ale nedělit, ať to drží pěkně pohromadě. Celá placka se dorozkrájí, až je vychladlá a ztuhlá.

........................................................

Popraskané čokoládové sušenky

60 g sušených brusinek
40 ml rumu
50 g másla
200 g hořké čokolády
2 vejce
60 g cukru krupice
100 g hl. mouky
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli

Naložit brusinky do rumu!

Umíchat do pěny cukr + vajíčka

Vodní lázeň - rozpustit čokoládu a máslo

Smíchat suché suroviny

Do čokolády se zamíchají brusinky, přileje se to k vajíčkům, zamíchat a přidat suché suroviny (mouku)

Nechat v lednici stuhnout - je to tekutý

Z tuhého se lžíci hrabou hroudy, obalit v cukru krupici a ještě jednou v moučkovém cukru.

Nandat na plech s rozestupy a hodit na 160 do trouby na 12 min.

Jsou božský!!! Vevnitř měkoučké, ty brusinky a čokoláda... mňam


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ingredience

  • půl hlávky bílého hlávkového zelí
  • 3 mrkve
  • 1 větší cibule
  • 1 malý bílý jogurt
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce cukru krystal
  • čerstvě mletá sůl a pepř
Salát Coleslaw zná snad každý. My ho máme doma hodně rádi, ale ne vždy je čas třeba půl hodiny mačkat zelí, aby krásně změklo. Pokud vám tedy nevadí, že bude zelí spíše křupat, můžete zkusit tuto variantu zelného salátu.
Podávat můžete k různým masům nebo jen tak s pečivem na večeři.

Postup:

Zeleninu očistíme a umyjeme. Zelí nakrájíme na menší kousky. Cibuli na co nejmenší kousky. Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Vše smícháme.
Smícháme jogurt, olivový olej, cukr a špetku soli a pepře. Zamícháme zálivku se zeleninou a dáme na 30 minut uležet.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trhací chléb je jednoduchý a efektivní bych řekla, těsto jako na pizzu, tzn. hladká, případně celozrnná mouka, kvasnice, sůl, olivový olej, voda. Na množství pro 4 (malý plech, dortová forma) stačí půl kila mouky a půl kostičky kvasnic, na velký plech je to pak na kilo mouky. Těsto by mělo být trošku pevnější. Po vykynutí se rozválí na tenký plát a ten se namaže náplní:

1. medvědí česnek, olivový olej (2-3 lžíce), libovolný sýr
2. rajčatový protlak, sušená rajčata, česnek, olivy, olivový olej (to je vegan verze)
3. různé druhy sýra, olivivý olej
4. drcená šunka, česnek, sýr, olivový olej
5. co dům dá + olej
6. libovolně dle chuti + olej

Náplň by měla být ve formě pasty, případně hrubší pasty, aby šla dobře rozetřít na celý plát.
Po rozetření se celý plát nakrájí (rádýlkem) na pruhy cca 3 - 5 cm široké. Tři pruhy se dají na sebe vždy těstem dolů a zase se nakrájí, tentokrát na čtverce 3 - 5 cm. No a čtverce se skládají "na stojáka" za sebe na plech. Spíše volněji, aby bylo dost místa pro kynutí. Takhle se nakrájí a poskládá veškerý matroš. Pak stačí 15-20 minut nechat stát a upéct v troubě na cca 180. 20 - 30 minut.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Canavi 15.12.2016 14:39
Pracny
(recept mé babičky, takže bude dostatečně tradiční, ostatně babička dělávala jednu dobu v cukrárně u Myšáka u Václaváku)
25 dkg hladké mouky
14 dkg cukru moučka
16 dkg másla
14 dkg mletých ořechů
1 vejce
kakao dle požadované tmavosti pracen
skořice
1 lžička prášku do pečiva
též možno přidat roztlučený hřebíček a citrónovou kůru (v původním receptu od babi je to uvedeno, ale moje maminka to tam nedává)
---
vše se spojí dohromady, nechá se odpočinout, pak se tlačí do vymazaných formiček
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bambaja 21.12.2016 18:19
piškotový dort

6 vajec a 350g cukru ušlehat do pěny, přidat 325g hl. mouky, 50g kakaa, 1 prášek do pečiva a zamíchat. Přilít 220ml oleje a 150ml horké vody + 2 lžíce rumu nebo mléka. Promíchat. 
Péct na 180 cca 80 minut.
Je to recepis, se kterým nějaká paní vyhrála soutež o nejlepší dotr já nevímkde. To těsto je skvelé. Dělám ho běžně i na plech.


Pusa----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Křupavé vafle:
125g másla
100g cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 vejce
250g polohrubé mouky
100ml vody – nejlépe perlivé
100ml mléka
1/2 balíčku prášku do pečiva

Máslo rozpustím v mikrovlnce a potom smíchám s ostatními surovinami.
Kypřící prášek smíchaný s moukou přisypávám naposledy.

Křehké vafle:
100 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
500ml mléka
75 g cukru,
100 g rozpuštěného másla
2 vejce
špetka soli
1/2 balíčku prášku do pečiva

Postup stejný jako u křupavých vaflí.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Recept na Masarykovo cukroví
180 g vlašských ořechů
            nebo lískových
300 g hladké mouky 
200 g másla 
100 g cukru 
        1 žloutek

Ořechy nejméně na dvě hodiny namočíme do vody, pak osušíme a nasekáme na hrubší kousky. Suroviny smícháme, vypracujeme těsto.
Vytvarujeme válečky takového průměru jak malá chceme mít kolečka. Zabalíme do folie a necháme přes noc ztuhnout.Válečky pak nakrájíme na tenká kolečka, můžeme ozdobit oříškem a pečeme na pečícím papíře předem předehřáté troubě na 170oc. Horké obalujeme ve směsi moučkového 
cukru s vanilkou.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

cantuccini

Ingredience

Pracovní postup:

Utřeme vejce s cukrem, přidáme kůru z citronu, ořechy, mandle a postupně zapracujeme prosátou mouku s práškem do pečiva. Z těsta uděláme dvě šišky, dáme na plech s pečícím papírem a můžeme potřít rozšlehaným vejcem. Dáme péct do předehřáté trouby na 20 až 25 minut při 170°C. Že jsou hotové poznáme tak, že jsou na povrchu zlatavé až hnědé a křupavé. Po vyjmutí z trouby ještě teplé nakrájíme. Neodmyslitelně k nim patří i víno, do kterého se jednotlivé kousky při konzumaci namáčejí. 

  • 250 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • sůl
  • citronová kůra z 1 citronu
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 500 g hladké mouky
  • 250 g nasekaných mandlí
  • špetka kypřícího prášku (na špičku nože)
  • 1 vejce na potření

Cukr, vejce, špetku soli a citronovou kůru spolu vyšleháme do pěny. Přidáme máslo, mouku, a nahrubo nasekané mandle. Přisypneme trochu pečicího prášku. Nepřežeňte to. Já jsem to napoprvé s kypřícím práškem neodhadla a přidala ho příliš mnoho, takže sušenky zbytečně vyskočily a popraskaly.
Všechny suroviny spojíme dohromady v tužší těsto, které nebude lepit. Na plech si dáme pečící papír a z těsta tvarujeme válečky, o průměru asi 3 cm. Po přenesení na plech je lehce zmáčkneme, aby sušenky měly svůj typický tvar.
Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby rozehřáté na 180 °C. Pečeme 25–30 minut. Povrch cantuccini zezlátne a potom je vytáhneme ven.
Ještě horké krájíme na plátky široké asi 2 cm. Tyto plátky pak ještě rozprostřeme na plech, řeznou stranou nahoru a dosušíme v troubě ještě asi 15 minut.
Cantuccini můžeme uchovávat v uzavíratelné nádobě poměrně dlouho dobu, nekazí se. Ale většinou zmizí velice rychle, protože jsou opravdu výborné.
 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 sýrová omáčka
 
Na pánvi, kde máte osmaženou buď cibulku či maso, vlijte 1,5 dcl mléka. Po jeho zahřátí vložte 80 g na plátky pokrájeného 30 % sýra eidam, 2 trojúhelníčky taveného sýra a nechte je postupně za pravidelného míchání rozpouštět. Přidejte trochu sušené bazalky a zelené petrželové natě. Ve chvíli, kdy se veškeré ingredience řádně propojí, máte nejen jednoduchou, ale i chutnou omáčku hotovou. V tuto chvíli ji ještě můžete dokořenit dle své chuti.
 
 

Žádné komentáře: